top of page

Stoppen met roken

Hypnose is een uitstekend middel om te stoppen met roken. Je onderbewustzijn wordt geholpen om van een roker te veranderen in een niet-roker. Ik schrijf bewust 'niet roker'. Want als je stopt met roken, dan kun je ook weer beginnen met roken. Daarom gebruik ik liever de zin 'niet-roker worden', dan 'stoppen met roken'.

 

Hoeveel sessies zijn er hiervoor nodig?

Eén sessie is voldoende. Echter, je motivatie om een niet-roker te worden moet 100% zijn. Dus het lukt alleen als je persé zelf wilt.

Het helpt niet als je bijvoorbeeld moet van je partner of van iemand anders. Jij moet er echt zelf dus achterstaan!

 

7 tips om te stoppen met roken:

 

1. De stopdag

Leg een datum vast waarop je definitief gaat stoppen met roken.

Plan deze minimaal twee weken van te voren en niet vlak voor gebeurtenissen waarvan je van te voren al weet dat je daarbij normaal veel zou roken zoals feestjes of stressvolle situaties en geplande examens. Als je de datum hebt vastgelegd geef jezelf dan eerst een groot compliment voor je besluit.

 

2.Zorg voor ondersteuning

Vertel aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je op die datum gaat stoppen.

Wanneer je je omgeving op de hoogte stelt dat je gaat stoppen, zal je jezelf min of meer verplicht voelen om de daad bij het woord te voegen. Vraag je omgeving ook om je te steunen door andere rokers te vragen je niet onnodig bloot te stellen aan de verleiding en door je omgeving te waarschuwen en begrip te vragen als je even wat humeuriger bent dan anders. Grote kans dat zij bereid zijn om rekening met je te houden en je initiatief te ondersteunen.

 

3. Beloon jezelf

Beloon jezelf voor je daadkracht. Je mag jezelf best een schouderklopje geven! Spreek met jezelf af dat je, het eerste jaar het geld dat je overhoud door het stoppen besteed aan leuke dingen voor jezelf.

 

4. Weet waarom je stopt

Hou jezelf voor ogen waarom je gestopt bent. Gezondheid voor jezelf en je omgeving, vieze adem, stinkende kleding, verminderde weerstand, rokershoestje, gele tanden, grauwe huid, een huis vol nicotineaanslag enz..

Schrijf de belangrijkste redenen voor jou op een papiertje en plak deze bijvoorbeeld op de spiegel, zodat je ze iedere dag ziet.

 

5. Voorkom verleidingen

Gooi op de stopdag alles weg wat ook maar iets te maken heeft met roken. Spreek met jezelf af dat het nooit meer zult aanraken. Niet weggeven zelfs niet aan je grootste vijand gewoon weg ermee.

 

6. Bereid je voor op het hongergevoel

Nicotine remt de eetlust en je zult dan ook meer trek en smaak krijgen in eten. Ga voordat je stopt op zoek naar vervangers waarvan je niet aankomt. Appels, radijsjes, bloemkoolroosjes, worteltjes of een gewoon glas water zijn bijvoorbeeld heel geschikt om de behoefte aan een sigaret tijdelijk te dempen en je over het verlangen heen te helpen.

 

7. Zorg voor een ontspanningsvervanger

Het is heel belangrijk om te leren ontspannen voordat je stopt met roken. Want in de eerste dagen van het stoppen met roken, komt er de stress van het stoppen bij. En als je gewend bent stress op te lossen met een sigaret, weet je letterlijk niet waar je het moet zoeken. Buiten lopen, sporten, bezoekje aan een sauna, een massage, een warm bad of een goed boek; zoek van te voren uit waar je als niet-roker het beste ontspanning en afleiding uit kunt halen en begin dit alvast te oefenen in de weken voordat je stopt.

bottom of page